BLOG

SHANGHAI I MITT HJÄRTA

DSC_3906DSC_3902

Små minnen från Shanghai.

 

Vad jag ständigt blir påmind om genom era små kommentarer och hälsningar är att vi är många här inne som har Shanghai som gemensam nämnare. Många av er har hittat hit när ni letat information om Shanghai och väldigt många av er började följa mig när jag skrev om livet borta i Kina.

Det är nu över 1,5 år sedan jag lämnade Shanghai, tiden går så fort. Jag har inte varit tillbaka än, även om jag var så nära att hänga på Hanna när hon var tillbaka förra veckan. Jag lyckades bara inte få ett visum i tid. För gudarna ska veta att jag väldigt gärna åkt tillbaka till staden som aldrig sover. Till energin, till all god mat, till mina härliga kollegor… Vännerna finns tyvärr inte kvar, de har flyttat nästa allihop. Drömmen hade varit att samla vårt Shanghai-gäng och åka i samlad trupp. Kanske bli en resa i framtiden?

Men om jag saknar Shanghai? Absolut! Om vi trivdes bättre i Shanghai än i Singapore? Utan tvekan! Om jag vill flytta tillbaka? Aldrig i livet! Tyvärr tyvärr tyvärr är Shanghai alldeles för förorenat. Luften, maten vattnet… Det är inte ett hälsosamt samhälle och jag är väldigt tacksam över att Alma bara behövde bo där i 4 månader. Tyvärr rekommenderar jag inte någon med barn att flytta till Shanghai. Trots att jag älskar staden. Trots att åren i Shanghai har varit några av de bästa i mitt liv. Så nej, jag vill absolut inte tillbaka. Men jag är så tacksam över de åren vi fick där. Shanghai i mitt hjärta, för alltid! Är det någon som känner igen sig?

Och om någon är på väg till Shanghai och behöver lite tips så finns mina Shanghai-tips här.

 

KRAM Sara

Comments

 1. Linda 12 March, 2015 Reply

  Jag har exakt samma känsla som du när det gäller Shanghai! Vi flyttade dit med en tvååring och på många sätt var livet toppen men den där luften...maten...vattnet.. Nä, älskar Shanghai men vill inte bo där igen! När bebis nr 2 låg i magen lämnade vi... Kram Linda

  • lifeinsingapore 17 March, 2015 Reply

   Det är lite sorligt att det är miljön som gör att man vill lämna...

 2. Anna 13 March, 2015 Reply

  Känner likadant .. men med Köpenhamn. Hoppas ni får till en gemensam resa med andra ex-Shanghai-bor!

  • lifeinsingapore 17 March, 2015 Reply

   SKönt att du har Köpenhamn så pass nära ändå, så att du kan åka dit och hälsa på titt som tätt -)

 3. Johanna Pollnow 16 March, 2015 Reply

  Hej Sara, Känner detsamma! Vi flyttade tillbaka till Sverige för ett år sedan då vår minsta var 1 år, det kändes bra. Men oj vad jag kan sakna staden ibland! Minns du min kokbok - CHIFAN Cookbook Jag har tryckt andra upplagan för Ayi och helpers och ger snart ut den på amazon - det ger mig en perfekt anledning att åka tillbaka och hoppas göra ett event i Shanghai i September. OCH njuta av shopping, restauranger och de vänner som är kvar

 4. Per-Emil 6 April, 2015 Reply

  Oj, i stort sett alla jag pratar med har samma kluvna känslor över Shanghai. Vi trivdes bra där, men mot slutet så var vi så less på luftkvaliten och vatten kvalitén. Samt även problemet att få tag i fräsha grönsaker. För oss var flytten till Tokyo ett stort lyft, man blev helt fascinerad av att se blå himmel och moln i stället för det gråa dis som oftast var synen in Shanghai. Nu har vi flyttat igen för femte landet (sjätte för min fru) de senaste 7 åren. Testar nu Europa och Spanien, vilket hittills verkar väldigt lovande. Men vi diskuterade det här med dom ställena vi bott på. Det enda vi saknar med Shanghai är nog utbudet av restauranger med varierad stil, samt enkelheten att bara hoppa in i en taxi när man ska iväg. Samt på gott och ont så känns ju hela Shanghai som en expatbubbla och jag kan inte säga att jag har kontakt med vidare många Kinesiska vänner, däremot har man många vänner från andra delar av världen sedan den tiden. Jag kan inte riktigt tänka mig att återvända, min fru är lite mer öppen för det. Men i slutändan så är nog många andra ställen vi skulle föredra. Men precis som du säger det var en speciell tid som man inte vill byta bort mot något annat.

  • lifeinsingapore 8 April, 2015 Reply

   Intressanta tankar! För oss har nog Shanghai oxå mkt att göra med att det var vår första expat-upplevelse. Det var där våra karriärer satte fart och vi levde dinki liv delux :-). Så det är nog mkt det som gör minnet av Shanghai lite extra fint. Men nej, jag vill inte dit igen. Gärna en vecka på semester dock :-)