BLOG

Att bo i Singapore

DSC_3475

Här bor vi just nu. Vi bor på East Coast, precis öster om centrum. Vi bor någonstans mittemellan centrum och stranden. Fortfarande nära stan, speciellt då vi har en metrostation 100 meter bort som tar oss in till centrum på en kvart. Men det är ändå tyst, lugnt och lite stilla där vi bor. Kanske lite förortskänsla, hur mycket sådan känsla man nu kan få i Singapore :-).

DSC_3456

Jag älskar att vägen till Almas dagis ser ut så här, mitt i morgon-rusningen. Vi cyklar till dagis varje dag. Det tar 5-10 minuter och är så mysigt. Nästan inga bilar, bara en och annan hundägare som är ute och går. Inga skyskrapor, ingen trängsel.

DSC_0171

Oxå är jag ju väldigt förtjust i vårt condo. Förstå att om man ligger och chillar vid poolen, då hör man fågelkvitter istället för trafik. Kanske inte så märkligt för en svensk, men den som bott i en asiatisk storstad förstår! Det enda jag önskar är ett litet mini-centrum i västerländs stll på gångavstånd. 

 

Vi ska ju flytta. Så är det. Vår lägenhet känns helt enkelt för liten och vi vill ha större nu när vi ska bli fyra i familjen (plus er). Just nu har vi 3 sovrum och det är väl egentligen ok, även om jag helst vill ha ett fjärde rum att arbeta i. Men viktigast är ett större vardagsrum, det är ju där vi hänger hela dagarna. Ett stort vardasrum och en stor terass/balkong som man kan grilla på och där ett matbord för minst 4 får plats. Så vi ska flytta. Och då är frågan, stanna i vårt nuvarande område och bara byta till större? Eller byta område helt och prova något nytt. Svåra val som bara den!

Det är alltid svårt när man kommer som expat till en ny stad, var tusan ska man bo?! Det är faktiskt lite lättare nu när vi faktiskt har koll på stan och vet vad vi vill. Tänkte att jag skulle dela med mig av hur vi tänker. Vem vet, det kanske kan underlätta för någon annan som letar boende i Singapore. Alla tycker ju olika, men detta är vår drömlägenhet:

 • Minst 180 kvm (notera, här räknas kvm annorlunda så det är kanske mer 130 svenska kvm).
 • Tillgång till pool i condot. Vi badar ofta och gärna.
 • Stor balkong/terass är ett måste
 • Nära till naturen. Kan vara en stor park, havet, en nationalpark…
 • Ha stan lättillgänglig
 • Vi brukade ha med närhet till mrt på listan, men nu har vi ämt oss för att skaffa bil så nu är det bara en “nice to have”

Så med dessa krav har vi kommit fram till två alternativ. Antingen bor vi kvar ute på East Coast men byter till en större lya. Stor bonus med det valet är att Alma kan gå kvar på sitt dagis som hela familjen älskar. Eller så vill vi bo nära botaniska trädgården. Det är mer centralt så lägenheterna är dyrare än ute på east. För att få yta måste vi alltså välja ett lite äldre condo men det är helt ok med oss. Den stora fördelen här är vi är närmare stan och att vi får uppleva en ny stadsdel.

Svåra val det här :-). Vi ska ut och kolla på lägenheter för andra gången nu på lördag. Vi kan ju hålla tummarna för att vi hittar “the one”. Och för alla er som letar lägenhet i Singapore kan jag varna om att det är skitdyrt. I princip alla vi känner här har lägenheten som ett del av sitt kontrakt, dvs jobbet betalar boendet. Och det är nästan ett måste. För en barnfamilj som vill ha en fräsch lägenhet där pool ingår får du räkna med att betala någonstans mellan 25 000 och 100 000 kr i månaden. Ska du ha ett hus är det en helt annan femma. Nej. Jag har inte lagt till en extra nolla. Det är inte för inte som Singapore har blivit framröstad till en av världens dyraste städer…

 

KRAM Sara

Comments

 1. Åsa 6 May, 2015 Reply

  Gillar verkligen vägen till dagis! Svårt att tro att det är i Singapore. Det ser så idylliskt ut!

 2. Eva 6 May, 2015 Reply

  Ja det är en svårt att bestämma sig, men jag tror att när ni hittar "the one" så blir det som ni säger, kul med en förändring. Lycka till i letandet!

 3. Sandra 30 June, 2015 Reply

  Hej Sara! Vilken fin och trevlig blogg du har! Jag började googla på Singapore i våras när min man sökte ett expat, och hittade din blogg. Nu är det klart att vi kommer att åka hela familjen i november om allt flyter på :-). Vi har redan fått lite tips och hjälp genom din blogg men undrar om du skulle vilja bistå med fler tips och kanske har svar på några av de frågetecken som vi har just nu? /Sandra :-)

 4. AyumuSWE 13 July, 2015 Reply

  Har en del frågor då en bekant som bor i Singapore tycker att jag ska söka jobba där. Hoppas det är okej att jag skriver dom här. ;) Så du eller någon annan kan svara på dom. BTW jag tror att när ni hittar huset/lägenheten som ni bara känner att här vill jag bo är den rätta. :) Här kommer mina frågor. hur är det att bo där tänkte på språket mest? Vad ska man tänka på när man söker jobb, visum och någonstans att bo? Men även så att man kan ta sig till arbetet om man nu har fått jobb? Hur ska man tänka när det gäller pengarna i Singapore? Då jag gissar på att det är så olik svenska pengar och priser. Kommer inte på några fler just nu. Hoppas det var okej och att jag kan fråga några flera gånger?. Mvh Ayumu

  • lifeinsingapore 5 October, 2015 Reply

   Hej! Här kommer några snabba svar Språket är inga problem så länge man kan engelska. alla pratar engelska här. Visum kan vara svårt att få. En ide är att söka jobb från sverige och söka jobbvisum efter att man fått ett jobb. bostad är dyrt! buss och metro är billigt och jättebra. taxi är oxå ett bra alternativ singapore är en dyr stad. jättedyr... lycka till!

 5. Julia 31 October, 2015 Reply

  Hej :) I december så flyttar vi om allt går som det ska till Singapore. Undrar lite över hur det är att bo med små barn i Singapore. Finns det något som liknar BVC där man följer upp barnen och där de får vaccinationer osv? Är det lätt att hitta aktiviteter att göra tillsammans med barnen i stan och än viktigare orkar man vara ute och hitta på saker i värmen?! Mvh Julia

  • lifeinsingapore 17 November, 2015 Reply

   Hej! Så roligt att ni är på väg hit! Man går till läkare här, inte barnmorska. De följer upp och vaccinerar. Om allt är bra är det dock mkt färre träffar, tänk verklige läkarbesök. Ganska kort. Man kan gå till mother and child och träffa västerländska barnmorskor emellan om man vill. mer som ett bvc besök (men de vaccinerar inte). Jag kombinerar de båda. här finns mkt att göra för barn! Man vänjer sig vid värmen, men visst jag går inte till en lekplats mitt på dagen. d går vi till poolen :-). Lycka tilL!