BLOG

Att hitta en lägenhet

Jag får många frågor om lägenheter i Shanghai. Från nyfikna svenskar som är på väg att flytta hit och som vill veta var man ska bo. Och med som så många andra frågor om Shanghai så har jag inget enkelt svar på den frågan :-). Här finns för mycket att välja på och inget val är perfekt. Vad mna kan göra är att ämma sig för ett kocept och leta efter det. Vi har nu testat tre koncept, alla med sina för och nackdelar. Gemensamt för dessa tre koncept är att de alla är lägenheter i centrala Shanghai och att det är lägenheter som kräver en ganska generös bostadsbudget.

Compund all the way
Vår första lägenhet i Shanghai var i ett så kallat compund. Ett lägenhetskomplex mitt i stan med extra allt. Man bor i möblerade lägenheter där man inte får göra hål i väggarna. Sover i lånade sängar med lånade sängkläder och har städerskor som kommer en gång om dagen. Tänk hotell. Vi hade dessutom gym i huset, utomhus pool och 24h om dygnet reception. Detta är ett sjukt praktiskt boende och passar den som gillar att leva enkelt. Det tråkiga är att det verklgen är som att bo på hotell, länge. Vi saknade att få ämma själva.

Compund light
Fortfarade ett compund med reception, gym och pool men med en mer egen lägenhet. Här sov vi i våra egna lakan och gjorde hål i väggarna bäst vi ville. Dock fick vi varje dag säga hej till sex vakter så fort vi lämnade lägehetn och sex vakter när vi kom tillbaka. Helt ok läge men inte perfa, taxiavstånd till jobbet och de flesta restauranger vi går på. Tyvärr låg compundet i den dyraste delen av stan (men inte det bästa) så det blev inte så mkt kvm för pengarna.

Local
Nu bor vi i ett mer vanligt compund, där det bor både kineser och västerlänningar. Då compundet inte är lika läckert som de andra bor vi större istället. Denna lya ligger på en grym gata i de franska kvarteren i Shanghai och vi har gångavstånd till det mesta. Dock har vi inte gym i huset längre och ingen reception som hjälper oss med saker som att älla hem vatten. Känns lite mer som ett “riktigt” hem.

Sedan finns det ju tusen fler alternativ. Som att bo i lanehouse (gammalt kineshus) eller att fly ut till utkanten av stan och bo i inhägnade villkvarter (poppis bland barnfamiljer). Om du är på väg att flytta hit får du helt enkelt tänka igenom vad som är vitkigast för dig och välja boende efter det.

Lycka till!
Sara 

Comments

 1. Karin 2 May, 2012 Reply

  Vad roligt!:) Hur trivs du på nya gymmet? Jag tycker att det är toppen! Kram

 2. Mari 2 May, 2012 Reply

  Sv. Tack fina du =) Hur har du/ni det?!

 3. Alexia 2 May, 2012 Reply

  Tack för info! :) Vad kan du inte också om de olika områdena i Shanghai? Typ Jing'an passar för.... Luwan är..... :)

  • lifeinshanghai 3 May, 2012 Reply

   Hej fina du! Oj, det var en svår nöt att knäcka. Tror inte att det är så enkelt tyvärr. men jag kan se om jag kan göra ett försök. KRAM

 4. Lisa 2 May, 2012 Reply

  Hoppas på att få se er nya lya snart :))

 5. Peter 6 May, 2012 Reply

  Hej, tack för en mycket br blogg. Jag tror du har anlitat Aion. Hur mycket kostar de ungefär per timma. Behöver en bara för städning en gång i veckan (ingen tvätt osv), dammsuga och våttorka.

  • Sara 7 May, 2012 Reply

   Hej, ja vi har en Audi. Vi betalar 25 kr i timmen för henne men hon e från Filippinerna och dyr. Det går att hitta för ca 15 kr i timmen men då kan de inte eng o kvalitén är en chansning. Lycka till!