BLOG

The thing with daycare

DSC_0502DSC_0501

We had the most beautify sunsets lately. The only thing you can do is to stand on the balcony and enjoy it!

 

I’m feeling quite busy these days. No, its not a joke even though I am a stay at home mom with a er that takes care of the house :-). There are just a lot of things to do before we go home for the summer, like finding a pre-school for Alma and put her on the waiting list. Its not easy, finding the school for the little one, when I have sorted out this jungle I promise to write a guide for you. We are planning to put Alma in school starting from next year (unless I get a job, then she goes in earlier). As long as I am not working we are looking at half days, 3 days a week to start with. I think that’s more than enough to keep Alma happy. And as long as I am not working, pre-school is for Alma only. I don’t know how I would survive doing this in Sweden, then I would have had to put her in full days from an even earlier age. Gahh!

Its funny in Sweden, we are so good at staying home taking care of the kids until they are about 18 months. But after that we put the kids in daycare full days. I’ve always considered Sweden a country where we get to spend a lot of time with the kids, but that’s not really the truth, is it. Once they start daycare, you are 2 working parents, without with cooking and cleaning. How much time with the kids do you really get then?! That life scares me a bit, I have to admit.

 

swedish_flag_503baeb6ddf2b308090005f0

Jag känner mig lite stressad denna veckan. Hur det nu är möjligt när jag är hemma med Alma med en er som tar hand om hushållet ;-). Men jag har en del att stå i innan vi åker hem för sommarledigheten. Till exempel håller jag på att leta upp ett dagis till Alma och det är inte helt enkelt. När jag lyckats hitta rätt i denna dagis-djungel lovar jag att skriva en guide. Vi planerar att sätta Alma i dagis efter jul, förutsatt att jag inte får ett jobb. Vi tänker oss att hon ska gå tre halvdagar i veckan, det känns rimligt med tanke på att jag är hemma. Dagis blir ju bara för Almas skull, inte för att vi behöver någon som tar hand om henne. Så 3 halvdagar i veckan blir lagom. Jag vet inte hur jag hade överlevt i Sverige, då hade jag varit tvungen att sätta henna på dagis hela dagar, dessuomt mycket tidigare. Huah!

Det är lustigt i Sverige. Vi är så duktiga på att vara hemma med våra barn till dom är ca 18 månader. Sedan är det ofta dagis på heltid som gäller. Jag har alltid tyckt att Sverige är ett land där man kan vara hemma mycket med sina barn. Men det är ju faktiskt inte helt sant, eller hur?! När föräldrarledigheten är slut är man ju två föräldrar som jobbar, dessutom har man en helt hushåll som ska skötas med städ, mat etc. Hur mycket tid får man då över till sina barn, egentligen? Nä, jag ska erkänna att det livet skrämmer mig lite grann…

 

KRAM Sara

Comments

 1. Malin 27 May, 2014 Reply

  Så spännande med förskola. Hon kommer säkert tycka det är superkul!!;) Hoppas ni hittar ett bra ställe.

 2. Hanna 27 May, 2014 Reply

  jag lovar att ge dig en recentsion på hur det där skrämmande livet ser ut när vi är mitt i det. För nu är det bara två och en halv månad kvar på min mammaledighet! Usch så snabbt det går nu, Kul att börja jobba, trist att hamna i ekorrhjulet. kram

 3. Sångfågel 27 May, 2014 Reply

  Hmmmmm... Tja, det är faktiskt valfritt om man vill till ekorrhjulet.... Prioritera mindre materiella ting så kan BÅDA parter gå ned i tid och prioritera familjen istället. (För Helst ska det INTE bli en kvinnofälla...........) Vad jag vill komma till är att på slutet 70-talet var min mamma var hemma tills jag började Lekis... Hon har lite lägre pension, men är väldigt lycklig som människa. Det gick ingen nöd på oss, vi fick hemlagad mat på bordet, absolut inte chips och grillad kyckling och absolut inga utlandsresor... (Nu är jag sarkastisk, haha!!) I dagens samhälle är vi så bundna vid materiella ting hus, prylar, semesterresor mm att vi omöjligt kan gå ned i arbetstid. (= Lägre lön) Synd egentligen! Kan man tycka i mångt och mycket! Ville bara plantera en tanke :) /K

 4. Åsa Leijon 29 May, 2014 Reply

  Hej Sara! Visst är det en pussel att få ihop jobb och tid för sin familj. Det går och jag tycker absolut man ska unna sig lyxen att jobba mindre när man har små barn. Vi har två pojkar och de går båda på förskolan. Den minste går bara tre dagar i veckan, tisdag-torsdag, ca 9-15. Det är toppen tycker vi MEN det har varit svårt att lämna med gråt och kläng efter fyra dagar hemma. Om Alma ska gå tre halvdagar kan detta vara bra att ha med i beräkningen...det blir liksom en omstart varje vecka. För oss har var varit slitsamt men alla barn är olika och reagerar på olika sätt. Förskolan är såååå rolig och barnen lär sig så mycket kul där. Lycka till!

  • lifeinsingapore 31 May, 2014 Reply

   ja, jag har hört andra som säger samma sak. att det ibland bara blir värre av att inte gå varje dag på dagis. svårt det där. vi får börja och testa oss fram. här har vi även aspekten att dagis är DYRT!!! ca 6000kr i månaden och mkt mer om man vill ha dem där fler dagar. men viktigt ändå tycker vi, för precis som du säger så lär doms ig ju hur mkt som helst där.