BLOG

Dagis i Singapore

DSC_3509

 Fniss, när mamma måste jobba och barnet lämnas åt sitt eget öde kan det gå lite hur som. Här gick Alma loss med kaffe-sumpen 🙂

 

Nu har Alma gått på dagis en hel månad. Tiden rusar iväg alltså! Vår lilla tjej verkar gilla dagis, hon gråter inte längre när vi lämnar och talar ofta om för mig att “fröken är jättesnäll”. Så det känns ju bra. Tänkte att jag skulle dela med mig om “allt om dagis i Singapore”.

Det här med dagis är lite annorlunda här i Singapore. Först och främst får vi ju betala för dagis, och här finns ingen max-taxa :-). Många får dagis täckt av jobbet som en del av sitt paket, men ofta inte förrän barnet fyller 3 eller 5 år. Alma går halvtid, alltså 4 timmar om dagen och det kostar oss ca 7000kr i månaden. Och japp, det betalar vi ur egen ficka… Ajaj! Men å andra sidan får vi välja dagis helt själva här, klasserna är små och har många lärare. Det funkar inte alls som i Sverige att man blir placerad på ett dagis och mest får hålla tummarna att det inte blir på andra sidan stan. Man får själv hitta ett dagis man gillar och ställa sig på väntlista där. Jag satte Alma på kö i höstas och lagom till att vi ville att hon skulle börja fanns det en plats till henne. Jag har alltså valt dagis helt själv :-).

Att välja dagis är inte helt lätt. Det är som sagt lite annorlunda här med många dagis som är väldigt skol-betonade. Med lektioner etc för små två-åringar. Jag lovar er, jag besökte dagis som hade 2 timmars lektion på förmiddagen, med barnen sittandes i stolar… Vi letade efter ett dagis som var mer lek-betonat, som inte hade några inlärningskrav på de små barnen och som hade en lekplats utomhus. Oxå skulle det vara nära där vi bor. Till slut hittade jag rätt genom tips från en vän (namnet vill jag inte skriva då det känns läskigt att lägga ut var Alma finns på dagarna, maila om du vill veta).

Så här en månad in är vi supernöjda. I Almas klass går det 11 barn och de har 3 fröknar i rummet. Barnen kommer från hela världen, Alma är det enda svenska barnet och hon leker mest med ett barn från Japan och ett från Indien. Engelska är huvudspråket men de har en lärare som bara pratar kinesiska med barnen och de har även en liten sång/sagostund på kinesiska varje dag. Alma förstod engelska sedan innan, men hon pratar nästan bara på svenska. Nu har jag dock fått talat om för mig att det kommer fler och fler engelska ord, lite spännande för med M och mig pratar hon fortfarande bara svenska :-). Ja, också har hon skoluniform. Varje morgon hoppas hon i en t-shirt och ett part shorts, exakt likadana som de andra barnen har.

Avslutningsvis så kan jag berätta att skola och dagis i Singapore generellt är jättebra! Man får lägga ner en hel del tid på research och besöka en himla massa skolor och dagis för att hitta rätt, här finns nämligen något för att smaker och tycken. Men bra skolor finns det gott om, många som haft barn i skola/dagis i Sverige innan tycker att det är mycket bättre här. Den enda nackdelen är priset, var beredd på att betala (eller förhandla med ditt jobb :-)).

 

KRAM Sara

 

Comments