BLOG

Det där med att amma

DSC_0721

Liten börjar bli stor. Borta är det lilla knytet som låg stilla i sin vagn och tittade med stora ögon i timmar. Nu är det konstant action som gäller, här är lilltjejen i sitt esse. Men favvoleksakerna, mammas tandborste och mobil (thank god för att min är vattentät och stöttålig, mobilen alltså). Ja, också morgonflaskan brevid, för numera är det flaska som gäller.

 

Denna vecka har Alma slutat att amma och jag har ett litet styng av sorg i hjärtat. Det där med att amma är så olika för alla, somliga älskar det, andra inte. Jag tillhör de som verkligen älskat att amma, jag har tyckt att det varit sååå mysigt! Och då har jag ändå fått kämpa lite för att få det att fungera. Min mjölkproduktion har gått lite upp och ner i tillgång så jag har “pumpa igång” mjölken flera gånger och efter ett tag insåg jag att jag var tvungen att pumpa extra varje dag för att hålla produktionen igång. Och roligare kan man ha det än att stå vid en bröstpump kan jag tala om :-).

I alla fall, jag helammade Alma i 5 månader, sedan fick jag börja komplettera med lite gröt på kvällen för att hålla lillan nöjd och när vi börjat introdusera mat, ja då gick det lixom utför :-). Alma älskade i och för sig bröstmjölken men när det inte gick så fort som hon ville, då blev det mest skrik och panik. Och ju mer mat hon började äta, desto mindre ammade vi så klart och två månader senare fanns det ingen mer mjölk att hämta. Och nu har vi då helt slutat att amma, vid 7,5 månaders ålder. Jag hade önskat att jag kunnat amma Alma så länge som hon behöver mjölk så jag inte behövt ge henne ersättning men så kan man inte alltid ämma själv när det gäller små knattar, amning och allt det där. Så jag väljer att vara tacksam för att jag kunde amma så pass länge som 7,5 månad (och glädjer mig åt att boobisarna börjar återgå till normalläge ;-)).

Ja, så hur äter Alma nu då?! (Håll för öronen ni som inte har barn men vi som har små för första gången så är det en ganska stor sak att börja introducera mat :-)).
07.00 Frulle: välling och frukt. Lite av min frukost.
11.30 Lunch: 1 portion barnmat (burk eller himmalagat)
14.30 Mellis: 1 flaska ersättning och frukt
18.00 Kvällsmat: gröt (här ska vi nog snart byta mot riktig mat)
18.45 Kvällsmellis: 1 flaska ersättning.

Och vänner, i natt för första gången någonsin åt inte Alma någonting på hela natten. Mellan 18.45 och 07.00 SOV Alma och vaknade bara upp en gång för att få nappen och en klapp på kinden. Det mina vänner är stort hos familjen W och så fort Almas rum inte agerar stök-rum längre är det dags för henne att flytta ut ur sovrummet. Vi har bara väntat på att hon skulle sluta äta på natten och nu är vi kanske där snart. Yeah!

 

KRAM Sara

Comments

 1. Hanna 11 September, 2013 Reply

  Ja, det där med amning alltså... Det tar ju upp ganska mycket av ens funderingar alltså. Fyramånaderaspurten nu tror jag.... Suck!

 2. Nellie 11 September, 2013 Reply

  Ja visst är det lite separationsångest att sluta amma, även om det för min del också var en stor lättnad, dock inte utan lite vemod. Härligt att Alma har god aptit på "vanlig" mat. Stor kram!

 3. annelie 12 September, 2013 Reply

  Alltså, HUR SÖT FÅR MAN VARA! Jag glömde säga på förra inlägget hur fin tavlan är! Jag måste ha missat den förr! Kram

 4. Monica-Mamma till Alfred 14 September, 2013 Reply

  Åh, jag har inte varit här och hälsat på på evigheter ju! Skäms på mig! Ser ut som ni verkar trivas i Singapore. Alma är ju bara föööör söt!! KRAMAR!!