BLOG

Det där med att sova

DSC_0035

Vår lilla Alma! Som verkar gilla lifeinsingapore även om hon så klart saknar mormor. Tursamt nog har vi fått en tjej som ääälskar att bada, så det rimmar ju väl med vårt liv här!

 

Alltså det här med barn, ujujujuj! Just nu sätter vår lilla docka oss verkligen på prov! Den senaste veckan har vi jobbat på att flytta över Alma till sitt eget rum, för att på sikt få sova hela nätterna. Well, det har gått så där :-). Första natten blev det inte många timmars sömn alltså… Hjälp vad hon har skrikit!

Alma har alltid varit lätt att lägga och det är hon fortfarande. Välling, godnattsång och puss på kinden och sedan sover hon som en stock. När vi flyttade in henne till eget rum började hon hålla låda från ca klockan 01. Första natten fram till dess att vi gick upp. Nu har det blivit bättre! Dock så vaknar hon alltid vid 05 ungefär och då är det nästan omöjligt att få henne att somna om i hennes egna säng. I natt höll vi nog på i 30 minuter. Gick in till henne, stoppa in nappen, klappa på kinden och sa god natt. Men vi hann inte mer än ut genom dörren så börjad hon skrika igen. Och jag VET att hon är trött för så fort vi gick in i rummet la hon sig till rätta för att somna om. Till slut plockade vi in henne till och och då somnade hon om på 3 röda och sov en timme till.

Finns det någon där ute med tips?! Hur ska vi göra för att få henne att sova i sin säng HELA natten? Är det att vara tuff som gäller? Att ta fighten och låta henne hålla låda på morgonkvisten till dess att hon (förhoppningsvis) lär sig?

En positiv sak med hela “flytta in til leget rum” projektet är att Alma helt slutat att äta på nätterna. Det har gått hur bra som och vi har märkt att även om vi ger henne mat när hon vaknar vid 05 så somnar hon inte om ändå. Så det är inte maten hon är ute efter, bara närheten till mamma och pappa. Pluttan!!! Det gör allt lite ont i mamma-hjärtat att inte ge henne allt hon vill ha men jag tror verkligen att det kommer bli bättre för alla om hon lär sig att sova själv!

 

cats

Alma är en tjej som ska pilla på ALLT som är litet. Stora saker har hon inte mycket för men den allra minsta badankan, brödsmulor, knoppen på badbyx-snöret. Sådant går vår tjej igång på :-). Och mat, hon äääälskar mat! Något som man kan ana på dessa bilder, kolla in kaggen på vår goding!

 

KRAM Sara

 

Comments

 1. Frida 25 September, 2013 Reply

  Så söta bilder:)

 2. Lot 25 September, 2013 Reply

  Jag hävdar envist att det är bara att gilla läget! För oss har familjens totala antalet sömntimmar alltid varit det viktigaste - inte var dessa timmar utspelas för var och en. Alla ska sova så mycket som möjligt för att alla ska må bra. Det är något som gör att hon inte sover hela natten i sin säng, men om hon sover hos er så sover hon som en stock, och ni också. Sätt hennes säng vid er säng, ta bort ena långsidan så att det känns som en enda stor säng. Mysa, får du och din man kanske göra någon annanstans och vid någon annan tidpunkt. Trist men sant.

  • lifeinsingapore 25 September, 2013 Reply

   Nja, så funkar det inte riktigt hemma hos oss. Alma sover bra hos oss, men inte m och jag :-). Det blir sparkar och dragning i hår :-). Men varje familj är olika och man tycker att olika saker är viktigt. Just för oss så tycker vi att det är viktigt att alms sover hos sig. Men visst, det kommer inte gratis :-)

 3. Monica-Mamma till Alfred 25 September, 2013 Reply

  Söta Alma! Jag tror det kommer ge med sig med tiden. Ha lite is i magen och kämpa på så kommer hon snart acceptera att sova där ;) Hoppas det släpper snart! Kramar till er ♥

 4. Linnéa 25 September, 2013 Reply

  MEn åh så söta bilder!

 5. Hannah 25 September, 2013 Reply

  Att ha ett mål att jobba mot kommer ni långt med, ni vet hur ni vill ha det. Jag tror precis som du att det är bäst att alla sover i sin egen säng. Det är att vara konsekvent som gäller, men det kan vara svårt. Det kanske är helt fel tidpunkt för henne just nu, och om ni testar om en vecka kanske det går hur bra som helst! Ni känner henne bäst och kan läsa av hennes skrik. Är det ren förtvivlan eller blir hon bara allmänt förbannad? Kanske en leksak bredvid henne i sängen gör att hon kan leka med den när hon vaknar? Vår tjej vaknar oftast vid sex-sju på morgonen men hon ligger bara och snackar för sig själv :) Vi går inte dit då utan låter henne vara, däremot om hon låter ledsen eller arg går jag dit. Det sämsta är nog att låta henne skrika ett tag och sedan ge ni er, har ni bestämt er så kör hela racet ut! Lycka till med er söta tjej :)

 6. Nina 25 September, 2013 Reply

  Tror också på att sova i egen säng, för jäklar vad dåligt en sover när bebisen ligger i mitten.. Sparkar och armar i ansiktet nja ingen hit! Har också lite struligt med sömnen just nu.. Läste att det var vanligt hos 8 mån bebisar då de genomgår en intensiv utvecklingsfas ja alltid är det ngt ;-) håll ut vännen - det blir bättre! Kram.

 7. Nina 25 September, 2013 Reply

  Hon är verkligen gullig Alma! <3

 8. Martin 26 September, 2013 Reply

  Hej Sara! Ni ser ut att ha det toppen i Singapore, men det visste jag att ni skulle ha! Om jag inte förstått det helt fel så har ni följt lite av Gina Fords råd tidigare. Vi gjorde det även med sömnen för Wilton och det har funkat bra för oss. Det är en variant av 5-minutersmetoden. Jobbigt i början och man behöver vara två för att stötta varandra men sen dess sover W hela nätter och somnar och somnar om själv i egen säng i eget rum. Vi tänkte likadant som er att det är bäst för alla att sova i egen säng och det lönar sig.. Lycka till och hoppas det ordnar upp sig!

  • lifeinsingapore 28 September, 2013 Reply

   :-) vad gulligt du är. Men du har rätt, självklart trivs vi i Singapore!!! Tack för att du delar med dig om era sov-erfarenheter. I vår familj funkar det oxå allra bäst med små som somnar på egen hand i eget rum. Och just att somna funkar klockrent för oss, men att hon sedan vaknar vid 4-5 och håller låda. Den får vi bara inte rätt på!!! Vi är inspirerande av gina och hon sover inte för mkt på dagen (snarare för lite) så jag vet inte vad det är som inte funkar... Fortsättning följer helt enkelt :-)

 9. Josephine 26 September, 2013 Reply

  Jag håller inte med föregående. Istället för att ständigt se sitt barn som ytterligare ett moment eller något besvärligt börja se ert barn som en del av er själva. Varför så bråttom att barnen ska lära sig sova själv? Det är otroligt mysig att få sova tillsammans och det ni får på köper är tryggare barn har man också slutat med amningen är det ju ännu viktigare att er lilla flicka får vara nära hon är ju fortfarande en liten bebis. Jag skulle råda er att skippa alla sovmetoder och ta till er att barnet skriker. För något är ju inte helt rätt om barnet är ledsen. Det är så otroligt kort tid barnen är små ta vara på den tiden. Hälsningar Josephine (mamma till 2)

 10. Josephine 26 September, 2013 Reply

  Måste bara tillägga att alla metoder framförallt femminuters metoden är direkt skadligt för det lilla barnet och Alla som känner till Anna Wahlgren vet ju att hennes metoder inte är något att hänga i julgranen. Att överge sitt barn när det behöver er som mest nej det kommer jag aldrig förstå.

 11. Martin 26 September, 2013 Reply

  Josephine jag tror nog man ska passa sig för att döma folk och hur andra gör. Men du kanske känner mitt barn bättre än vad jag själv gör? Nej tack till folk som tror sig veta bättre än andra säger jag.. Det enda jag skrev var att det funkat för oss och vi har ett tryggt harmoniskt barn som sover bra och som har pigga och glada föräldrar.

 12. Josephine 26 September, 2013 Reply

  Jag dömer absolut inte utan ger råd i all välmening när jag hör att man metodar sitt barn drar jag öronen åt mig. Jag vet att som flesta föräldrar har en genuin föräldrainstinkt där man vill beskydda sitt barn men nu förtiden är det så mycket annat den moderna människan vill hinna med . Ha en perfekt kropp, egen tid , tid för sin partner och så vidare istället för att tänka mitt lilla barn behöver mig mest just nu och allt annat får vänta. Man vinner så mycket på det i längden. Jag vill tacka dig Sara för en toppen blogg och jag hoppas du inte tycker mina inlägg var oförskämda det var absolut inte min mening Hälsningar Josephine

  • lifeinsingapore 28 September, 2013 Reply

   Tack för dina fins ord om min blogg, det värmer verkligen! Jag tror att varje familj och varje barn är olika. Det nästan alla föräldrar har gemensamt är att vi vill våra små deras allra bästa. Vi vill att de ska vara trygga, känna sig älskade och att de ska föräldrar som orkar utan att tappa lust eller tålamod. Vad som sedan är bäst för varje barn (familj), det vet ingen bättre än just föräldrarna. Och det är väl oxå därför det finns lika många lösningar som det finns barn :-)