BLOG

En sann förebild

DSC_3060En av mina stora förebilder när det kommer till karriär och familj, Sheryl Sandberg. Jag kan verkligen rekommendera hennes bok Lean In.

 

Denna vecka har en väldigt tragisk historia påmint mig om en av mina stora förebilder, Sheryl Sandberg. Hennes man har gått bort i veckan, såklart oerhört sorgligt. De var ett riktigt power-couple och fantastiska förebilder i hur man kan få ihop två topp-karriärer och samtidigt skapa en familj. Personligen tycker jag att det finns gott om förebilder när det gäller både karriär och familj, men väldigt få som lyckas kombinera de båda. Detta par är nog mitt enda exempel.

Jag kan varmt rekommendera alla, kvinnor som män att läsa Sheryls bok, Lean in. Där skriver hon bland annat att en av de viktigaste aspekterna för att lyckas i karriären som kvinna och mamma, är att ha en supportande man. Och en man som tar hälften av ansvaret hemma. Vi svenskar ligger redan väldigt långt fram inom detta område, men det finns fortfarande så mycket kvar att lära. Ska du lyckas i karriären som kvinna, utan att ge avkall på barnen, är en supportande man ett måste. Och det tror jag verkligen på!

Själv har jag gift mig med en man som inte gör annat än att peppa och pusha på mig och min karriär. Min mamma har en gång sagt att hon inte kan se vem som ämmer i vårt förhållande, att vi känns väldigt jämnbördiga. En sådan komplimang! Att flytta till Singapore och vara mammaledig har varit riktigt tufft vad gällande jobb. Det är svårt som medföljande att få jobb här och man måste verkligen tänka “out of the box”. Nu har jag äntligen lyckats, men jag hade nog inte gjort det om inte M pushat och peppat mig att ta steg som jag egentligen inte alls vågade/ville. Som att starta eget :-). Jag ska erkänna att min kämparglöd har varit nere på botten många gånger, så utan M hade jag aldrig lyckats. Sedan har vi en regäl utmaning när det kommer till att dela bördan här hemma. Att arbeta på expat-kontrakt som M gör är väldigt speciellt och krävande. Att M ska kunna hämta på dagis vid halv fyra är lixom inte ett alternativ. Vi har hittat en lösning i en er som kör all marktjänst här hemma. Och jag som hittat ett jobb med flexibla timmar. Men vi kämpar konstant med att hitta en lösning så att M kan vara så mycket som möjligt med Alma utan att köra slut på sig själv totalt.

Hur ser det ut hemma hos dig? Power-couples kan ju se så himla olika ut. Personligen tycker jag att det viktigaste är att man peppar och supportar varandra i vad det nu är de vill göra.

 

KRAM Sara 

Comments

  1. Camilla 8 June, 2015 Reply

    Tycker det är svårt att jonglera de båda men har låtit barnen ta plats i början och låter mig ta plats nu då de blivit större. Då har vi en fin relation som klarar av att jag är mer frånvarande. Samma sak med pappan i familjen, vi har fokus på familjen båda två - inte jobbet och kunnat välja det eller gjort aktiva val där vi valt familjen framför karriär. Det är inte något jag råder alla utan bara de som vill det, jag tror att om vi låter oss välja det vi önskar mest så blir det bra. Ska vi försöka vara något som vi tror ska vara bra blir det sällan det. Nu har vi nog börjat hitta vad vi vill satsa på och då är det värt att satsa på mer än familjen igen. Stor kram och lycka till med era äventyr!

    • lifeinsingapore 9 June, 2015 Reply

      Ja visst är det de viktigaste av allt. Att försöka komma fram till vad man själv vill oxå satsa på det!