BLOG

Gravid i Shanghai

Pic by Hanna.

 

Jag får ganska många frågor om det här med att vara gravid i Shanghai. Om hur jag ska göra med mammaledighet, om det är något som är annorlunda mot att vara gravid i Sverige. Här kommer några av mina tankar. Vi kör dem lite random i punktform.

La Familia
Tråkigast med att vara gravid i Shanghai är att mamma inte är här, ja resten av familjen ocskå så klart men för mig har mamma blivit lite extra viktig sedan jag blev gravid. Numera pratar jag med henne nästan varje vecka och hon kommer hit 2 veckor efter att vår docka är beräknad. Men ändå, varken hon eller någon annan i familjen kommer få känna den lilla sparka innefrån magen, vilket faktiskt känns väldigt sorligt. Skype är en skänk från ovan men räcker inte riktigt hela vägen fram.

The food
Jag är mer försiktig med maten än vad jag varit i Sverige. Jag följer råden från livsmedelsverket men tänker extra noga på hygienen och försöker hålla mig borta från alla hak och hål i väggen. Jag undviker allt rått kött, även rått ägg som varit ok att äta i Sverige men som känns lite so-so här. Dessutom används mycket kemikalier, besprutningsmedel och hormoner i maten här så jag försöker äta importerat kött, frukt med tjockt skal och ekologiska grönsaker så långt det går.

Kineserna
Kineserna är verkligen försiktiga med gravida kvinnor och jag får i princip alltid sitta på metron, mina kollegor bär gärna min väska och jag får ständigt uppmaningar av min chef att gå långsammare och ta det lungt. De tycker nog att jag är en dålig mamma som fortfarande tränar och använder nagellack. Emellanåt blir jag faktiskt lite irreterad, jag är ju gravid inte handikappad :-). Men de vill bara väl så klart och ibland tror jag att vi är lite för “hårda” mot gravida kvinnor i Sverige som ofta förväntas vara precis som vanligt. En mix hade varit perfa.

Sjukhuset
Alla läkarbesök är på engelska och sjukhuset vi går till följer amerikansk standard så det är lite annorlunda mot vad det varit i Sverige. Men jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt tror att det är bättre här. Vi går till ett privat sjukhus (tack gode gud för vår försäkring) vilket innebär att vi får fler tester etc än vad vi fått i Sverige. Ta tex gravid-diabetes. I många län i Sverige testas man bara för det om man ligger i risk-zonen, här testas alla. Om man vill ha testet vill säga. Dessutom kan vi välja barnmorska som sedan även kommer att vara med vid förlossningen (om hon inte är på semester, håll tummarna för att vi inte går över tiden). Vi kan även ringa vår barnmorska 24-7.

The ledighet
Jag får mycket mindre mamma-ledighet än vad jag fått i Sverige. 4 månader får jag här (5 om det det skulle bli kejsarsnitt) men då får jag i och för sig full lön. Sedan kommer jag att ta 4 månaders tjänstledighet så totalt är jag hemma 8 månander. M får 10 dagars pappa-ledighet, det är allt. För oss är det den stora förlusten, att M inte kan ta någon pappa-ledighet. Som tur är kan vi använda de flesta svenska föräldrardagarna när vi flyttar tillbaka till Sverige så M får ta igen det då.

Så, det var allt om att vara gravid i Shanghai, typ :-).

 

Kram Sara

Comments

  • sara 9 January, 2013 Reply

   Tack vännen! Inspiration är hämtat av en viss fotograf....

 1. Monica-Gravid med nr 1 6 January, 2013 Reply

  Underbar bild! Det lät inte så dåligt att vara gravid i Shanghai :) Det som var sämre än här i Sverige var väl ledigheten då. När ska ni flytta tillbaka till Sverige? Kram!

  • sara 9 January, 2013 Reply

   Nä, det funkar faktiskt väldigt bra att vara gravid här. Vi vet inte ritkgit hur länge vi ska vara kvar i Shanghai, kontraktet går ut om lite mer än ett år så iaf fram till dess. KRam

 2. Josefine 8 January, 2013 Reply

  Intressant att läsa om hur det funkar i Shanghai/Kina :)

  • sara 9 January, 2013 Reply

   Kul att du tycker det tjejen :-)