BLOG

Jag erkänner

Alma tillsammans med Myra, vår ayi när vi bodde i Shanghai. Myra jobbade hos oss i nästan 3 år. Innan vi fick Alma kom hon och städade några gånger i veckan men när Alma kom till världen kom hon nästan varje dag. Hon passade tom Alma några gånger när jag smet in i gästrummet och yogade.

 

Hmmm, jag vet inte riktigt om jag vågar erkänna det här men vi håller på att anställa en “maid”. För här i Singapore säger man inte längre “ayi” som i Shanghai utan maid eller er till den som kommer och hjälper till med städ och tvätt. Ja och det är väl inte hela världen, men vänner i Singapore bor så gott som alla maids hemma hos en. Konceptet att ha någon som kommer några timmar i veckan finns knappt inte (och finns det är det ruskigt dyrt) utan det är live-in maid som gäller här. Allt eller inget. Av eller på.

Och vi har funderat och funderat, över konceptet att ha någon som bor hemma hos oss. Alltid. Som ser till att frukosten står på bordet när vi går upp och som plockar bort den sista te-koppen innan vi går och lägger oss. Sjukt märkligt eller vad säger du?! I Sverige skulle jag inte ens komma på tanken men visst har man en förmåga att seden dit man kommer? Och här är det faktiskt så att 95% av alla barnfamiljer vi träffat har en live-in maid. Och precis ALLA säger att det är värt det. Utan undantag. Och för oss är det tanken på att kunna äta en lördagsmiddag på stan som gör att vi tycker att det är värt att testa i alla fall. Så på söndag ska vi intervjua en massa tjejer, högst sannolikt från Filippinerna och förhoppningsvis hitta ett guldkorn. Vad säger du, är vi spritt språngande galna? 😉

Ja och för dig som råkar vara på jakt efter en maid i Singapore så kan jag tala om att det krävs lite förjobb. Först måste du hitta en argentur att jobba med, vi valde 121. Sedan måste du ta ett arbetsgivar-test och för att kunna göra det måste du ha ett Sing-pass. Och det är så långt vi har kommit so far :-). Så resten av förloppet får jag återkomma om.

 

KRAM Sara

Comments

 1. pilla 19 September, 2013 Reply

  Det är ju faktiskt helt utmärkt med hemhjälp och som du säger så är det ju mer eller mindre standard i Singpore. Vi hade t.om städerska när vi pluggade där :) Plus att ni skapar ju faktiskt ett toppenbra arbetstillfälle för er framtida maid!

 2. Amanda 19 September, 2013 Reply

  Hihi, ja väldigt märkligt. Jag hade nog inte klarat av att ha någon främmande i mitt hem, alltid. Men som sagt, saker och ting förändras och även synsätt! Kram

 3. Marie 19 September, 2013 Reply

  Tycker att anser ni att det är bra för er familj så varför inte, tänk vad skönt att få den hjälpen =D. Tsssi tack, ja det är underbart med magen, man känner sig så speciell och man kan inte låta bli att titta på magen då man går förbi spegeln =D

 4. Oj, lite konstigt det där, själv hade jag nog haft svårt att ha någon boende hos mig, men hoppas ni kommer trivas med det och varandra. Fast att ha hjälp hade ju inte suttit helt fel:)

 5. Linda K - Hemma hos Klintons 19 September, 2013 Reply

  Men gud så lyxigt. Skulle gärna ha en här hemma också :) . Hoppas intervjuerna går bra och att ni hittar den perfekta. Stor kram Linda

 6. Lisa 19 September, 2013 Reply

  Tycker inte att det är konstigt Sara! Hoppas att intervjuerna går bra och att ni hittar en som känns rätt! Kram på dig

 7. Hanna 21 September, 2013 Reply

  ska bli jättespännande att höra om hur det går att ha en live-in maid! Personligen... klart ni ska ta seden dit ni kommer ;)

 8. Helena 21 September, 2013 Reply

  Men grattis! Tänk om det kunde vara accepterat här hemma också. Saknar vår ayí helt galet mycket. Nu har jag precis kontrakterat en städfirma för städ en gång i veckan; varje städtillfälle kostar lika mycket som hela månadslönen till vår kinesiska ayí...;)

 9. Pingback: Våra hoods | lifeinsingapore

  […] är det idag vi ska intervjua en massa tjejer för att se om vi kan hitta en maid. Spännande värre! Håll tummarna för oss vänner. Men först ska jag återgå till min lilla […]

  Reply
 10. Linn 22 September, 2013 Reply

  Hittar ni bara rätt person och tidigt gör klart hur ni vill ha det så kommer det säkert att fungera jättebra! Se till att det inte blir någon som tar över köket helt och hållet bara, du vill säkert fortsätta att baka scones på helgerna och laga middag själv ibland. :-)

 11. Hannah 22 September, 2013 Reply

  Åh vad roligt att följa någon med barn utomlands! Här kommer jag titta in ibland :D Jag skulle nog tycka det var märkligt att ha en okänd i mitt hus men man vänjer sig nog!

 12. Rebecka 23 September, 2013 Reply

  Jag har jobbat som barnflicka i en svensk familj i Sthlm. Bodde hos familjen. Jag hjälpte till med städ, tvätt, stryk, hämta och lämna barn på dagis/skola mm. Jag tycker inte det är konstigare att ha en barnflicka än att lämna bort barnet till dagmamma/dagis. Att ha någon boende hos sej tror jag är en vanesak. Hittar man en person man trivs med kan det bli riktigt trevligt! :) Sätt bara upp visa grundramar, som tex "vi äter alltid middagen själva", eller "du är välkommen att äta med oss när du vill" - så tror jag man underlättar för sej själv och för maiden. Situationen kan va minst lika märklig för maiden som för er! :) Kör på! Hittar ni någon ni kan lita på och trivs med tycker jag ni ska prova! Kram!

 13. Christina 24 September, 2013 Reply

  Låter lite märkligt, men hittar ni rätt person blir det nog bra :) Hade verkligen inte varit dumt att haft någon som passade på här hemma med städning och så.