BLOG

Snacka på

DSC_3722Vår lilla donna babblar på som bara den!

 

Att få barn utomlands innebär i de allra flesta fall att de små lär sig många språk redan från start, Alma är inget undantag. En grym fördel tycker M och jag!

Då vi har en er hemma (städhjälp) som även passar Alma en del så är hon vad vid både engelska och svenska sedan hon var 9 månader ungefär. Och nu sedan hon började på dagis lär hon sig även kinesiska. Så vår lilla två-åring kan räkna till 5 (men lite hjälp) på tre språk, inte illa va?! Hon är bäst på svenska, det är inget snack om den saken. Fram till dess att hon började på dagis pratade hon nästa bara svenska (men förstod engelska). Men ju längre hon går på dagis, ju fler engelska ord ploppar upp. Titt som tätt är det en härlig swenglish hon ligger inne med. Häromdagen sa hon till exempel “Alma no vill ha this one”. Och igår frågade hon hon mig “whats this leksak mamma?”. Vad som är lite häftigt är att när jag hämtar henne på dagis pratar hon mest engelska men så fort jag svarar på svenska byter hon över till svenska. Ge henne några månader till så kommer hon nog vara grym på att skilja språken åt :-).

Ett litet “problem” för mamman mitt i allt det här är att Alma kommer hem från dagis och vill sjunga sånger på engelska och kinesiska. Engelskan kan jag klura ut, men lycka till att jag ska hänga med på vilken kinesisk sång hon vill sjunga :-). Snart kommer hon vara barnet som får översätta till mamman när vi går och handlar :-). You rock Alma!

Om du oxå har flerspråkiga barn hemma kan jag tipsa om denna trevliga facebook-grupp.

 

KRAM Sara

 

Comments

 1. Hej 17 March, 2015 Reply

  Hej! Jag har bara några enklare frågor om lönesituationen i Singapore, vad får man anse vara en hyfsat lön för en nyexaminerad 25 åring med en nytagen 3 årig examen i företagsekonomi. Självklart svårt att svara på men ligger de på S$4000 eller pratar vi mer än så? Tänker mig att S$4000 (snittingångslönen i Sverige) inte alls räcker lika långt i Singapore som de gör i Sverige?

  • lifeinsingapore 18 March, 2015 Reply

   Hej Fredrik! Det är alltid svårt att svara på frågor om lön. Beror ju på branch, andra erfarenheter etc etc. Generellt så tror jag att lönespannet är större här än i Sverige. Så det finns nog ingångslöner både över och under 4000 SGD i månaden, även om jag ska erkänna att jag tror att det är i högsta laget. Däremot klättrar man snabbare här så det går fortare att få upp lönen. Singapore är dyrare än Sverige, allt är dyrare förutom taxi... Så det har du rätt i. Lycka till :-)

 2. Kathy 25 December, 2016 Reply

  Dear Lovey,I was greatly saddened to hear of Ro#278&1n;s passing. It seems you and he had a happy and full life. We always wish it could have been more, but must be thankful for what was.Take care, Doug