BLOG

Strandliv i Singapore

DSC_4422I helgen hoppade familjen W upp på våra cyklar och trampade oss ner till East Coast Park. En av Singapores stränder. Vi har bara lite över 1 km ner till havet från oss, men kustremsan är sedan över en mil lång, med perfekta cykelvägar längst hela stranden.

DSC_4425Just denna gången trampade vi nästan 1 mil enkel väg till beach-cluben Mana-mana där vi mötte upp några vänner för en brunch. Tyvärr var stället riktigt nedgånget med en dålig brunchmeny. Nästan skamligt att ett ställe med sådan potential men det perfekta läget kan vara så dåligt…

DSC_4426 DSC_4427Som sagt, läget är toppen. Mitt på stranden med båtar och SUP-brädor man kan hyra.

 

Det är svårt att låta bli att visa upp vad vi gör på helgerna, vi som bor i tropiskt klimat :-). Vi åker i och för sig inte till stranden varje helg. Men det blir minst ett dopp i poolen, varje helg. Året om. Det är nog det vi gillar allra mest med Singapore, vädret. Jag kommer ha svårt att anpassa mig till vinter, kyla och mörka dagar den dagen vi flyttar hem, det är ett som är säkert. Och faktiskt, efter 1,5 år i Singapore saknar jag ännu inte årstider, vilket jag trodde att jag skulle göra. Kanske för att vi faktiskt var hemma i julas och fick 3 veckor vinter då. Det räckte :-).

Nä, kanske är det just detta som är faran med att bo utomlands för länge (6 år för oss nu). Att man sakta men säkert börjar inse att Sverige inte är den absolut bästa platsen på våran jord. Att det finns många andra platser att bo och leva på som har fördelar Sverige inte kan ge. Sedan finns det ju saker med Sverige, man alltid kommer att sakna. Men Sverige är inte längre det enda valet för oss, numera vet vi att det finns andra alternativ som kanske till och med är bättre än vårt älskade hemland. Skrämmande tanke (speciellt för min familj som jag nog skrämmer halvt ihjäl med denna text. Lugn, planen är fortfarande att flytta hem till Sverige en dag). Men ack så sant. Innan vi flyttade ut blev vi varnade av andra utlandssvenska som sa “stannar ni ute längre än 5 år kommer ni aldrig att kunna flytta hem”. Kanske hade de rätt :-). Sanningen är att jag varken tror eller hoppas att Singapore är vår sista utlands-period, men det hade ju varit trevligt att komma hem till Sverige några år mellan varven.

Hur tänker du? Är Sverige det enda valet för dig? Om du också är utlandssvensk, vill du flytta hem en dag?

KRAM Sara

Comments

 1. Emma 17 February, 2015 Reply

  Jag trivs så bra i sol och värme att tanken på att tillbringa 4 månader i vinterland med stor del mörker är absolut inte lockande men att kunna åka hem några veckor då och då är helt okej för mig. Klart man saknar familj och vänner väldigt mycket men å andra sidan har de ett roligt resmål varje år om det är så att de också vill till solen. Jag tror vi kommer stanna i Singapore några år till men efter det bär det av på nya äventyr, tror dock inte Sverige ligger på tur riktigt än. Har ni någon plan hur länge ni ska vara i Singapore?

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Nä, svensk vinter lockar inte alls!!! Vi har inga fasta planer om Singapore. Ms kontrakt är på 5 år och vi har varit här 1,5 så max 3,5 år till :-)

 2. Sara (skutevik) 17 February, 2015 Reply

  Jag saknar inte årstider alls, kanske för att jag starkt ogillar kyla. Livet här i Dubai passar mig fint. Tror att det är så att om man bott utomlands i några år och gillat det livet så vill man leva det igen. Så var det i alla fall för oss, det blev en mellanperiod på några år i Sverige och sedan ut igen. Tycker att det är kul att läsa om era helgutflykter. Min man reser ofta till Singapore i jobbet och pratar varmt om stället. Kanske hamnar vi där så småningom... Ha en bra dag Sara! Kram från Sara i Dubai

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Klart ni ska hit några år :-). Vädret är fantastiskt! Jag tycker att ert upplägg låter lockande. Hem några år och sedan ut igen!

 3. pilla 17 February, 2015 Reply

  men så härligt! Jag skulle vilja flytta utomlands igen vilken dag som helst bara jobbet som saknas!

 4. Christina 17 February, 2015 Reply

  Efter sex år på östkusten i USA har vi nu bott ett år i Tyskland. Det kom lite som en chock för mig att jag saknade USA mer än Sverige... Både i USA och Tyskland har vi säsonger men vintern är mycket kortare och framförallt är sommaren alltid varm! Nu har vi bott drygt ett år i Tyskland och om en månad går flyttlasset. Tillbaka till USA! Långt bort från familj och vänner igen men det är kvalité inte kvantitet som räknas! Kanske blir det Sverige en dag, kanske inte... För er del måste kanske beslutet tas en dag beroende på barnens skolgång? Tack för att du delar med dig i din blogg!!

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Åh. USA är ett land vi hade kunnat tänka oss att testa att bo i. Jag har en drös släktingar i SAN fransisko så den staden står på min lista. Kanske en dag :-)

 5. Millan 18 February, 2015 Reply

  Det dar med fem ar stammer nog ratt sa bra. Manga, précis som jag, har nog en tanke om att bo borta i kanske tva ar. Ett ar kanns liksom lite for lite medans tva ar ar lite mer lagom langt borta. Men... mina tva ar har blivit 16! Helt otroligt. Snart har jag bott i utlandet lika lange som jag bott i sverige. Och for mig stammer det nog ratt bra att de forsta 5-6 aren sa var tanken hela tiden att vi skulle flytta hem en dag. Men nu kanns de tinte sa langre. Jag langtar fortfarande hem emellanat (och sa hemskt det ar nar den kanslan slar till pa allvar) men har verkligen landat i England och kanner att vart liv ar sa bra har att vi inte har nagon anledning att flytta hem. Vi bor ju ocksa sapass nara att vi aker hem 3 ganger per ar och det ar latt och inte sa dyrt for vanner och familjen att halsa pa. Det vi daremot ar sugna pa lite ar att flytta nagon annanstans for nagot ar eller tva och Singapore ar helt klart ett stalle vi skulle kunna tanka oss! Kram

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Ja, kom hit några år :-) Och fniss, tänk att två år kan bli 16 bara "så där". Livet är lustigt :-kr

   • Hollie 25 December, 2016 Reply

    Folks:Have you noticed the last sentence in Jan&9bskl#3o;s letter? " ... We await your taking the requested action, and as we do so, we will, of course, suspend further participation in these proceedings, including the hearing scheduled for January 26.Very truly yours,MICHAEL JABLONSKI Georgia State Bar Number 385850 Attorney for President Barack Obama ..."Have you ever read anything like this?

 6. Elisabeth 18 February, 2015 Reply

  Hej Sara, Förstår precis dina tankar! Vad tycker du är den största skillnaden mellan Singapore och Shanghai förutom luften och klimatet? Vi saknar Shanghai jättemycket och kan tänka oss att flytta tillbaka samtidigt som vi hört så mycket gott om Singapore. Några år i Sverige räcker för oss tror jag. Nu har vi varit hemma i 1 1/2 år och kan tänka oss att dra iväg igen om sisådär 2 år. Vi har barnen i engelsk skola här så att det inte ska bli en alltför stor omställning för dem om/när vi väl flyttar. Kram!

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Åh det är stor skillnad!!! Om Shanghai var kaos och kontraster är Singapore bekvämt och tillrättalagt. Handen på hjärtat så trivdes vi mkt bättre i Shanghai och saknar äventyret. Tyvärr var det inte ett alternativ för oss att stanna pga av alla föroreningar. Inte bästa stället för barn :-). Singapore är gött varmt enkelt och lite tråkigt, speciellt om man kommer från Shanghai :-)

 7. Anna i Qatar 21 February, 2015 Reply

  Dessa tankar har jag också i omlopp och jag undrar om det blir / hur det skulle varit att flytta hem igen. Har bott tre ar i Qatar, med fantastiskt vader (förutom sommaren) och konstant bla himmel. Saknar ibland nagot sorts normalt fungerande samhalle och kanske falukorv, familj och vanner sa klart men stannar nog utomlands ett tag till.

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Jag känner igen det där, jag saknar oxå svensk vardag. Falukorv kan man dock köpa i svenska kyrkan här i Singapore :-)

 8. Åsa 22 February, 2015 Reply

  Vi har bott drygt ett och ett halvt år i Portugal nu och har inte en tanke på att flytta tillbaka till Sverige. Vi hoppas att inget inträffar som gör att vi blir tvungna att flytta tillbaka! Både min man och jag hade bott utomlands i många år innan vi träffades, och ville gärna fortsätta med det. Det tog ett tag innan allt föll på plats och vi hamnade här, och vi var lite oroliga för hur det skulle funka med barnen, men nu är det no going back som gäller för oss. / Åsa

  • lifeinsingapore 25 February, 2015 Reply

   Så skönt att ni landat och hittat rätt! Och att ni är överens du och din man. Tror du att ni stannar i Portugal eller vill ni vidare till nya länder?

 9. Annika 27 February, 2015 Reply

  Vet precis hur du känner, har följt din blogg sen tiden ni bodde i Shanghai. Vi bor i norra New Jersey, USA sedan augusti förra året. Det är andra gången vi är iväg. Har tidigare (2006-2008) bott i Gent, Belgien. Barnen gick då i vanlig kommunal flamländsk skola (de var då 3 resp 5 år, 2006) idag går de i vanlig amerikansk skola och är 11 och 13 år. Har man en gång varit i väg och fått ett bra äventyr har man lätt för att få blodad tand och vill iväg igen. Hoppas verkligen inte detta är vår sista resa... Visst saknar man Sverige ibland men världen har allt blivit väldigt liten tack vare datorer och Skype. Sköt om er och tack för en inspirerande blogg.

 10. Annika 27 February, 2015 Reply

  Vet precis hur du känner dig. Vi är ute på vårt andra äventyr (sedan augusti förra året). Denna gång är vi bosatta i norra New Jersey, USA. 2006-2008 bodde vi i Gent, Belgien. Man får lätt blodad tand för att leva och bo utomlands om man redan varit ute. Våra barn var bara 3 respektive 5 år när vi åkte ut första gången, de fick då gå i vanlig kommunal flamländsk skola. Idag går de i amerikansk skola och jag tycker nog att det går väldigt bra. De är väldigt öppna och nyfikna på livet och andra kulturer vilket har varit vårt mål och tanke med dessa resor samt möjligheten att tajta till familjen. Har följt din blogg i några år och se alltid fram emot att läsa om era äventyr. Sköt om er och fortsätt gärna att inspirera oss andra, kram

 11. Isobel Ducleer 28 February, 2015 Reply

  Hej! Så glad över att jag fann din blogg! fantastisk information om livet i Singapore. Vi är ett par som bor idag i Malta och vill flytta till Singapore. Men har några funderingar kring isolering på husen. Kanske kan du hjälpa mig med den informationen? Jag undrar hur välisolerad är husen i Singapore? Exempelvis i Malta är husen dåligt isolerade vilket gör att på sommaren blir det nästan olidligt inomhus (och utomhus) utan AC. Och på vintern blir det så kyligt och rått att man måste ha på gasvärmare, AC-värme och humidifier. Än en gång tack för fantastisk information om Singapore!

  • lifeinsingapore 2 March, 2015 Reply

   Hej! Här är nog inte mkt isolering... Men här är ju varmt året om så de flesta lägenheter inklusive vår är byggda så du kan få en skönt genomdrag. Tillsammans med fläkt i taket räcker det långt. Men varma dagar kör vi aircon, och alltid på natten. Hoppas ni kommer hit!

 12. Kevlyn 25 December, 2016 Reply

  Nice information herbs are mainly derived from plntHs.aerbs gardening is a very easy thing to do once you made the right preparations and informed yourself well. Herbs can add a touch of magic to your garden with their supernatural associations and practical uses.