BLOG

Tankar om OS

Det är mycket OS snack i Kina. Så klart, kineserna kammar ju hem den ena medaljen efter den andra. Men ändå är det inte det som mina kollegor pratar om, de verkar faktiskt inte nämnvärt stolta över alla sina medaljer. Istället pratar dem om hur sjuk denna kinesiska guld-hets är. Om hur fel det är att de kinesiska silvermedaöjörerna blir total-ignorerade av sitt land. Och om att de kinesiska spelarna inte tävlar för att de känner passion för sin sport, utan för att de blivit satta i ”träningsläger” sedan barnsben och inte har något val. Dessa kritiska ord kommer alltså från mina kinesiska kollegor.

 

Nä, jag har faktiskt aldrig varit i land där befolkningen blir upprörda och kritiserar alla guldmedaljer de kammar hem. Hade det varit Sverige som legat i topp hade jag bara varit mäkta stolt. Jag undrar om inte detta jättelands bägare snart har runnit över, om det inte kommer något motstånd mot deras starka regering snart… (och jag håller tummarna över att denna bloggen finns kvar imorrn efter att jag publiserat dessa ord här, you never know…)

 

Kram Sara

Comments

 1. lisa 5 August, 2012 Reply

  jag har blivit lite smått besatt av att titta på OS?! min sambo är chockad, tror jag saknar min träning en hel del :) kram

  • sara 7 August, 2012 Reply

   Hahaha, det förstår jag! Även jag som inte gillar att titta på sport i vanliga fall gillar faktiskt just os :-)

 2. Johanna L 6 August, 2012 Reply

  Man kunde nästan tänka sig att det var så tyvärr :( lite hemskt tycker jag.

 3. Matilda 20 August, 2012 Reply

  Hej! Jag har googlat mig hit till din spännande blogg (du är första träff på "svensk blogg shanghai") eftersom jag ska flytta till Shanghai med min familj (föräldrar och två yngre systrar) nästa sommar när jag tagit studenten. Jag är väldigt nyfiken på kinesisk kultur och det du skrev här visar hur lite jag faktiskt vet även om jag tycker att jag är påläst! Härligt med riktig insyn!

 4. Matilda 20 August, 2012 Reply

  Måste erkänna en sak... Jag är lite orolig för mina studier i Kina! Finns det bra universitet för stackare som mig som bara läst mandarin 2 år på gymnasiet? Eller ska jag skita i mina svenska pluggplaner (civilingenjör, teknisk fysik var planen innan jag fick veta att pappa fått jobberbjudandet) och typ plugga konst och mandarin ett år och åka hem innan min familj? Kan man ens plugga på engelska där? Är väldigt tveksam eftersom jag inte kommer palla kinesiska studietempot på kinesiska... :) Som du kanske märker är jag väldigt osäker på mycket runt flytten hehe, jag skulle bli jätteglad om du tog dig tid att svara på mina kommentarer! Ha det bäst!

  • lifeinshanghai 20 August, 2012 Reply

   Hej! Vad roligt att du hittat till min blogg och att den kan vara till hjälp! Man har mååånga funderingar när man är på väg att flytta hit! jag vet! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med val av studier. Då jag själv inte pluggar här i Shanghai har jag ingen aning tempot eller ivån här. Men du borde kunna kontakta dem och fråga, de är säkert vana vid västerlänningar som inte kan kinesiska så bra. Lycka till!