BLOG

Ett kinesiskt nyår is coming up!

Bilder från Jiashan lu som är den korsande gatan till Yongkang lu där vi bor. Tar vi höger hamnar vi på Yongkang lu, gatan som är kantrad av små franska restauranger och hippa barer. Tar vi vänster, ja då hamnar vi på en äkta kines-gata där det just nu bunkras upp inför det kinesiska nyåret. Blir du sugen?!

 

Snart är det kinesiska nyåret här, den 10e februari lämnar vi drakens år och går in i ormens. Det kinesiska nyåret är stort här i Kina och jämnförs bäst med vår jul. Kineserna tar ledigt, åker tvärs och kors över hela landet för att samla ihop familjen och sedan firar man in det nya året tillsammans. För många kineser är detta den enda tiden på hela året då de är lediga och många försöker vara hemma med sina familjer två veckor.

Här i Shanghai så brukar det bli lite “folktomt” då väldigt många av oss som bor här kommer från andra städer från början. Men om du trodde att staden blir en tystare plats hade du helt fel. Det största nöjet under det kinesiska nyåret efter att äta är att smälla smällare och raketer. Så kan du ju tänka dig hur det låter när de typ 15 miljoner människor som är kvar i Shanghai ska smälla 888 smällare var, eller ännu bättre 8888 st var (8 är turnummer i Kina). Vanligtvis flyr vi landet under det kinesiska nyåret, det går lixom inte att höra sig själv tänka under en veckas tid (ännu mindre sova). Det är ett oljud utan dess like och jag ska erkänna att M och jag är lite nervösa inför att stanna i stan i år. Vi kommer ju ha en liten nykläckt docka hemma då… Hihi, något säger mig dock att hon kommer att klara det hela utmärkt medans M och jag kommer att ligga sömnlösa :-).

Annars kan jag rapportera om att det var kaos på IKEA idag, trodde det skulle vara safe att gå dit en måndageftermiddag men tji fick jag. IKEA en söndag i Sverige kan slänga sig i väggen säger jag bara. Men, jag fick med mig allt jag behövde och imorrn tror jag ämt att symaskinen åker fram :-).

 

Kram på er!
Sara 

Comments

  1. Annika Soulcityguide 22 January, 2013 Reply

    Schyssta fåglar... Hihi Hoppas du haft en fin måndag trots kö på IKEA ;-) Kram

    • lifeinshanghai 22 January, 2013 Reply

      Tack Annika, det blev helt ok tillslut. Men ujuj om jag fick svettas lite i det stora varuhuset :-)