BLOG

Expat-vänner

DSC_3458

Fantastiskt inbjudande bord, eller hur? Här hade jag äran att få njuta av en tjejmiddag. Och nej, det går inte att boka in sig här, det var hemma hos en vän 🙂

DSC_3463

Det blir lite extra viktigt när man bor utomlands, middag med vänner. I alla fall är det så för mig, när man är så långt bort från alla nära och kära.

 

Vänner blir extra viktiga när man bor utomlands. I alla fall för mig. När man kommer till ett nytt land som vi gjorde när vi flyttade till Shanghai och sedan till Singapore känner man ju ingen. Här finns ingen familj, släkt eller barndomsvänner på flera tusentals mil och för mig är det vännerna som är räddningen (förutom M och Alma då så klart ;-)).

Det blir väldigt speciellt med utlandsvännerna. Man får lixom vara varandras familj och bästisar lite på en gång. Och jag kommer på mig själv med att dela de riktigt djupa delarna i livet med människor jag faktiskt inte känt särskillt länge. Vars syskon jag inte vet namnet på och vars hemstad jag aldrig besökt. Hemma hade det kanske bara varit de där vännerna man känner utan och innan man delat sådant med. Men så är det inte här. Och gudarna ska veta att vi fått vänner för livet under våra år utomlands, kanske just därför. Våra Shanghai-vänner försöker vi träffa så ofta vi kan (vilket inte är alldeles lätt då de bor över hela världen nu). Tänk, de var ju de allra första som fick lära känna Alma, till och med före våra egna föräldrar. Singapore-vännerna har vi ju än så länge nära så där är det lättare. Men jag hoppas att många av dem kommer att hänga med även när vi lämnat denna tropiska stad.

Jag får titt som tätt mail av människor som är påväg mot utlandsflytt och många oroar sig för hur det är att skaffa vänner. Det är det sista du behöver oroa dig för säger jag! För oss har det varit den enkla biten med att bo utomlands :-).

 

KRAM Sara

Comments