BLOG

Konsten att pruta

Mitt senaste fejk-fynd. En ny hoody 🙂

 

Jag tänkte att jag skulle ta tillfället i akt, och berättade för er hur jag köpte denna nya hood, som för övrigt är så grymt skön att jag flyttar in i den. Typ. I alla fall, så här köper du en grym hood i Shanghai:

Åk till fejkmarket och leta upp en butik som säljer hoods. Tror minsann att denna införskaffades på våning 2, butik 43 (men jag kan ha fel). Dra lite i deras kläder och säg “oh, no so good quality, you have better?”. Antingen så säger de “no” och då håller du i det bästa de har, eller så plockar de fram ett bättre exemplar. Tro mig, tar de fram ngt bättre känner du skillnaden (kan vara en ide att känna och klämma lite i olika butiker). Prova ORDENTLIGT, men oavsett hur kär du råkar vara i hooden så se så där lagom o-intresserad ut sedan frågar du “Whats the .

Nu kommer säljaren antingen ge dig ett hutlöst pris (om han/hon tror att du är en turist), eller ett lite mindre hutlöst pris om han/hon tror att du bor i stan .Oavsett så ser du förfärad ut och säger “oh thats expensive, you think I am turist? *dramatik i rösten*. Då kommer din lilla försäljare att svara “ok, whats your . Nu mina vänner, gäller det att inte ha någon skam i kroppen. Starpris för denna hooden i fråga var 500kr (och då visste de att jag INTE var en turist, du kan råka ut för över 1000 kr i startpris). Så ditt första pris måste vara lika löjligt lågt som deras var högt. Jag drog till med 50kr men det går att starta lägre :-). Finns dock en liten risk att de blir sura om du lägger dig för lågt. Då tar de grejerna och vägrar sälja till dig. Då går du bara till nästa butik (its a game… så allt sker med en glimt i ögat).

Anyway, oavsett vilket pris du ger kommer de säga “oh thats too low, you give me joking . Varpå du svarar “you also give me joking också är ni igång. Nu gäller det att vara hård (men med ett leende)! Det enda sättet att veta vilket som är deras lägstapris är att börja gå ut i affären. Går de med på ditt pris utan att du behöver gå ut därifrån har du lagt dig för högt. Om de låter dig gå utan att skrika låga priser efter dig har du lagt dig för lågt. I detta fallet var vi uppe i 80 kr mot 200kr (ni ser så lite jag gick upp). Vi gick därifrån och de skrek “150” efter oss men inte lägre än så. Jag såg ointresserad ut och sa “I think I dont want, maybe for 80 rmb” och fortsatte gå. Hon sa fortfarande 150 kr och lät mig gå. Summan, priset var 150 kr. Hade jag kunnat få det billigare hade hon inte låtit mig gå så lätt. Jag gick tillbaka och köpte 2 hoods (en till M också) för 150 kr stycket.

Hur gör ni när ni prutar? Har ni några bra tips att dela med er av?!

Kram Sara

Comments

 1. Elin Olsson 10 April, 2012 Reply

  Jag var på fejkmarknaden på jakt efter en Mulberry väska. Startpris var 1500! Efter att ha retat upp varenda försäljare gick jag därifrån med en Mulberry i kanokvalitet för 120.. Så mitt bästa tips är att ha tålamod =) Följer din blogg, den är kanon, men som student i Shanghai skulle de vara fint om du kunde ge lite mer budgettips, typ resturanger downtown m.m =) Kramar

  • lifeinshanghai 11 April, 2012 Reply

   Hahaha, ja man måste ha is is magen och skämmas för att lägga sig lågt :-) Kul att du gillar min blogg! Ska se om jag kan återkomma med några budgettips :-)

 2. lisa 10 April, 2012 Reply

  haha vad roligt att läsa! Jag var en jäkel på att pruta när vi var i Asien, hitta många fina klänningar för toppen bra priser!

  • lifeinshanghai 11 April, 2012 Reply

   Hihi, ja det gäller att få till det. Annars kan asien bli dyrt :-)

 3. Mari 11 April, 2012 Reply

  Sv =) Eller hur. Myyys ! Fin tröja hurru du....

 4. Dalva 23 April, 2012 Reply

  post has been excellent and i have referred it to many of my friends. my honour for the work that you have done. thank you once again.http://www.listadeemail.org

 5. Jessica 26 April, 2012 Reply

  Om de skriker efter en så har man redan lagt sig för högt eller väldigt nära rätt pris. Jag skulle med ett leende säga 82. Då svarar de ofta "That's only two kuai"... Ibland skojar jag och kontrar med 78 efter det... Skrattar och de kommer gilla förhandlingen. Om de har skoj har jag uppfattningen av att de är villiga att bjuda på ett lägra pris. Då följer jag upp m kanske 85. Men när jag vill visa att jag inte är beredd att ge mer går jag bara upp en halv. Sen är det bestämt, jag kan börja ta upp pengar, se urlycklig ut och mena på att vi redan kommit överrens. ;-) Hoddiesarna har jag nog bara tidigare fått för 120 men de med dragkedja ska man kolla extra noga. En del har gett sig efter ett tag och det är trist. Bara slita upp och ner massor med gånger. Samt att inte låta dem hjälpa en med dragkedjan. Man blir tossig efter ett tag om dragkedjan krånglar varje gång. Älskar Abercrombies hoodies' såå mjuka på insidan... Grattis till fynden!

  • sara 26 April, 2012 Reply

   HIhi, ja där ser man! 120 kr nästa gång it is. kul med lite fler pruttips :-)