BLOG

Söka jobb i Shanghai

 

Intresset för att arbeta i Shanghai verkar vara ganska stort bland oss svenskar och jag får med jämna mellanrum mail och frågor om hur man skapar sig en karriär i Shanghai. Här ger jag dig mina bästa tips!

 

 Mitt absolut främsta tips är att leta reda på företag som intresserar dig och skicka in en spontanansökan. Att få jobb via annonserade tjänster verkar vara ovanligt här, i alla fall för oss västerlänningar. Ett tips är att gå in på Metrojobb.se och leta upp ett intressant företag, ta reda på om de har ett utlandskontor och sedan kontakta dem.

 I Shanghai underlättar det med kontaker för att få ett jobb. Gå på mingel-event, både svenska och internationella och se till att träffa folk. Ofta har man en ”mingel-fördel” som västerlänning, man blir lättare ihågkommen.

 Det finns ett helt gäng svenska rekryterings-företag med verksamhet i Kina. Googla eller sök efter dem på Linkdin och skicka ditt cv till dem.

♥ Våga chansa! Mitt första jobb i Shanghai var inte mitt drömjobb men jag fick in en fot och väl inne på IKEA har erbjudanden näst intill vällt över mig och jag slutade i ledningsgruppen för en av IKEAs avdelningar här. Kanske får du inte det jobb du hade tänkt dig direkt men som utlänning i ett land där man inte kan språket lönar det sig att vara lite mer flexibel än hemma.

 

 

Lycka till!
Sara 

Comments

  1. Ellinor 11 May, 2013 Reply

    Någon gång under karriären vill jag till Asien. Då jag arbetar inom textilbranschen finns många svenska företag representerade på framför allt den kinesiska marknaden. Det gäller bara att vänta (?) på den där öppningen, eller som du skriver - själv skapa den! Inspirerande och tänkvärt inlägg...