BLOG

Tillbaka i Shanghai

När jag lämnade Shanghai för 10 dagar sedan så balkongen ut så här och jag bad vår ayi  (hemhjälp) att vattna blommorna under tiden vi var borta.

10 dagar senare… Undrar lite stilla om vår söta ayi blandat ihop orden “vattna” och “ansa” 🙂

Så var jag tillbaka till ett grått och inte allt för varmt Shanghai. Det känns… lite trist och ensamt. M kommer på måndag och resten av helgen är helt oplanerad. Ska se om jag inte kan hitta på något kul imorrn, idag ska jag bara repa mig från yetlaggen.

På flyget hit satt jag mitt i en turistgrupp, 40 icke resvana kineser. Funderade hela flighten på vad som är värst egentligen. Att flyga långflyg brevid gråtande barn eller brevid en stor kinesisk turistgrupp, har nu kommit fram till att turistgruppen är värst. Hjälp alltså!

Det började innan vi ens taxat ut från gaten. Två kineser satt vid nödutgången och det tog lixom 3 minuter sedan hade de fått bort glaset som täcker “nödhandtaget” och börjat dra i det. Hahaha, stackars flygvärdinna som försökte stoppa det hela. Hon utan att kunna ett ord kinesiska, de utan att kunna ett ord engelska. I slutändan blev de flyttade på, under höga protester och två non-klåfingriga fransmän fick ta deras plats. Sedan gick hela 12 timmars flighten ut på att dessa kineser bytte platser, hade konversationer med folk i andra ändan av planet, delade ut torkad fisk (stinker kan jag tala om), bytte platser igen, hämtade något från handbagaget, spillde ut juicen… Rena rama cirkusen! Och när vi väl var dax för landning så hann hjulen på planen inte mer än nudda marken så var alla 40 kineserna uppe och sprang, plockade ner bagage, ringde i sina telefoner, skickade runte snacks… Och flygvärdinnorna bokstavligen tryckte tillbaka dem i sätet igen, “wait till seatbelt sign is switched off”.  Kallabalik :-).

Haha, reste tillsammans med en kinesisk kollega som bara upprepade “I am so embarrased, now they will think that all Chinese lack good manners”. Ja, kineser i grupp kan verkligen vara enerverade det erkänner jag. Men långt från alla 🙂

Kram Sara

Comments

 1. annelie berg 8 September, 2012 Reply

  Men gud! Kaos är bara förnamnet! Dock roande att sitta hemma i lugnan ro och läsa detta, tack :) Och grattis till Micke!!

  • lifeinshanghai 9 September, 2012 Reply

   Haha, ja det var helt hysteriskt :-). Micke hälsar och tackar!

 2. Jeanette 8 September, 2012 Reply

  Oj, så tråkigt! Jättefint innan. Bra idé med att han fick välja själv. Har köpt en present nu men behöver hitta något mer, annars kanske de får bli någon typ av presentkort (jättetråkigt iofs..)

 3. lisa 9 September, 2012 Reply

  men vad kärt ;) hehe fick mig ett stort smile på läpparna trots jag är totslt slut i huvudet! Kram

 4. pernilla 11 September, 2012 Reply

  ;o) har varit med om ungefär samma sak.... underbart... tack för en fantastiskt bra blogg om Shanghai, började läsa långt innan jag flyttade hit och har haft nytta av tips om både det ena och det andra!!

  • lifeinshanghai 11 September, 2012 Reply

   Haha, ja kineser på flyg är inte alltid att leka med :-) Tack för dina fina ord om min blogg, värmer ska du veta!

 5. Sångfågel 13 September, 2012 Reply

  Ja,kära nån!! Flög Shanghai-Schipol och flygvärdinnorna fick trycka ner kineserna i sätet vid start, inte en gång utan flera gånger... De reste sig och ville "springa runt" hela tiden. Snacka om 4-års nivå.... Har jag flugit inrikes i Kina också och inte har de någon säkerhetsgenomgång inte.. Jag blev helt bestört av detta, men min kinesiska vän ryckte bara på axlarna. Fast det är kul att vi är så olika :) Jag är också en sån som fastnat på din fina blogg. Det är avkopplande och inspirerande att läsa vad som händer på andra sidan jorden och vi är rätt så lika också så jag hämtar idéer och inspiration från dig OCH jag gläds med dig! (fast vi inte känner varandra). Så... Fortsätt gärna :)

 6. Peppe 15 September, 2012 Reply

  Har även jag snubblat in på din blogg innan jag flyttade hit, mycket intressant och rolig läsning. Har upplevt samma kaos, på avstånd är det underhållande, men på plats är det högst uttröttande. Flög mellan Shanghai och Seoul, innan vi en lämnat gaten hade två kineser från samma sällskap (separata tillfällen) tagit sig in på toaletten och försökt tända sina cigaretter. Kaos, stackars flygvärdinnor